in , ,

12 tipp az Ame Panzh-tól: hogyan élj túl a digitális világban

Az Ame Panzh 2020 januári szezonindítójában, mely az online gyűlöletbeszédre és akörüli diskurzusokra fókuszált, tippeket is adott hallgatóinak arra vonatkozóan, hogy hogyan navigáljunk biztonságosan és mentális (illetve fizikai) egészségüket megőrizve az online térben.

Következzenek a legfontosabbak:

 1. Csak akkor állj bele kommentháborúba, ha egyrészt az évben épp most vagy a legkipihentebb, másrészt pedig tudod, hogy a többi kommentelő is hús-vér ember és van esély párbeszédre, produktív véleményütköztetésre.
 2. Jelents mindent, amit kirekesztőnek találsz, de tudd, hogy lehet, hogy az első bejelentésnél akár mesterséges intelligencia vizsgálja, sérti-e a közösségi standardokat a poszt. Ha sok jelentés összegyűlik, nagyobb az esély, hogy letiltják a gyűlöletkeltő oldalt, de sok esetben ehhez (sajnos) idő kell.
 3. Figyelj arra, milyen adatok használatát adod át, ha például kitöltesz egy “Milyen Disney karakter vagy?” kvízt vagy aláírsz egy petíciót. Ha már itt járunk, a CitizenGo egy szélsőjobboldali szereplők által finanszírozott és használt dezinformációs platfom, használd inkább az ahang.hu-t vagy a change.org-ot aláírásgyűjtésre.
 4. Olvass híreket hiteles forrásból, ne a Facebookon keringő kattintásvadász című posztokból és videókból tájékozódj. Míg az EU eljut az álhírek szabályozásáig, töltsd ki az Álhírvadász tesztjét, mely segít, hogy könnyebben azonosítsd az álhíreket.
 5. Támogasd a nyomtatott és digitális sajtótermékeket, hogy függetlenek maradjanak! Szolidaritást vállalnál azokkal, akik nem tudják kifizetni? Fizess elő valakinek, akinek tudod, hogy nem telik rá.
 6. Ha bármilyen szinten kommunikálsz online, számíthatsz online támadásokra vagy akár verbális zaklatásra. Nézd át ezeket a tippeket, hogy biztonságban legyél.
 7. Zavar a cigányozás, lmbtq-ellenes vagy szexista kommentáradat? Közösségként kiállni sokkal erőteljesebb: mozgósítsd a családot és barátokat, hogy jelentsék a tartalmat! Próbáld azonban ne a személyesen érintettek figyelmét felhívni ezekre, van elég bajuk úgy is…
 8. Tudd, hogy a rasszista, gyűlölködő és szélsőséges kommentekből és kommentelőkből mindig több van, mert kitartóbbak, gyorsabban kapcsolódnak egymáshoz, támogatják és erősítik egymás véleményét. Ennek tudatában próbáld elengedni az ezek elleni fellépést.
 9. Nem mindegy, hogy én használom a közösségi médiát vagy a közösségi média használ engem. Hasznos lehet átgondolni, hogy melyik felületet igazából mire használunk ténylegesen, kell-e Twitter ahhoz hogy napi szinten jól értesültnek érezzük magunkat, vagy már inkább frusztrál a hírfolyam és a sok tweet. Akarunk-e még inkább önbizalomvesztettek lenni azáltal, hogy az Insta szerkesztett képeit napi több alkalommal nézegetjük?
 10. Tölts minél kevesebb időt a képernyő előtt! Figyeld, mennyi időt töltesz el alkalmazások használatával, és ha kell, töröld le ezeket vagy állíts be maximum használati időt a telefonodon. 
 11. Nyak- és szemtorna! Komolyan, a képernyők leépítik az izmainkat – figyelj oda, és ha lehet, ne a Youtube-on nézz nyakat és hátat pihentető videókat. 🙂
 12. Támogasd a gyűlöletkeltés elleni narratíva felépítését! Rengeteg blog, közösségimédia-oldal és podcast van, melyek az inkluzivitást progagálják. Hallgasd és akár támogasd is ezeket.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

Loading…

0

Szabad vélemény vagy büntetendő megnyilvánulás: Ame Panzh a gyűlöletbeszédről

Roma fiatalok a cigányellenes gyűlöletbeszéd ellen