in , , ,

LoveLove

Ilyen is van: amikor értékelik a kritikánkat

Érdekes eseménnyel jelentkezett a Homo Ludens project, melynek témája a romák helyzetének vizsgálata a magyar kortárs irodalomban. A résztvevő beszélgetőpartnerek között azonban nem találtunk romát. Ezt a visszásságot több hasonló kerekasztal esetében számonkérte már az Ame Panzh.

Márton Joci saját közösségia média oldalán reagált:

“Imádnak romákról romák nélkül beszélgetni és úgy néz ki, hogy erről a passzióról nem kívánnak lemondani.

A Homo Ludens Project egy online eseményt szervez, ahol a meghívott előadók a romák helyzetére fognak reflektálni a kortárs irodalomban. “Hogyan reprezentálja a romák helyzetét a kortárs magyar irodalom? Hogyan jelenik meg a kortárs szövegekben a romák helyzetének problémái, az integráció, a kirekesztés, a szegregálódás, a roma és nem roma közösségek között feszülő ellentét? Milyen képet festenek a romákról kortárs magyar szövegek?”

Ezekkel a gondolatébresztő kérdésekkel kívánja felkelteni a nagyérdemű figyelmét a program. Én azon a ponton vesztettem el az érdeklődésem, amikor a meghívó szövegéből kiderült, hogy ismét romák bevonása nélkül romákról fognak beszélgetni nyílvánosan.

A szervezők az egyik meghívott előadó dr. Beck Zoltán 2015-ben a HVG-nek adott interjújából idézzek egy részletet:

”A cigányok mindig kiszolgáltatottak voltak olyan értelemben, hogy nagyon kevéssé vettek részt a hozzájuk kötődő reprezentációk létrehozásában, a tárgyai voltak az elbeszélésnek, és nem az alakítói.“

Az Isten szerelmére, tényleg óriási elvárás 5 megabájt önreflexiót követelni egy értelmiségi alkotó közösségtől és egyetemi tanszékvezetőktől?

De ha az eredeti alapötletük az volt, hogy saját maguk performálják, hogy mennyire elégtelen a romák reprezentációja, abban az esetben elnézést kérek. Lehet, hogy nem értem az iróniát.”

A Homo Ludens meghallgatta Joci és sok más szakértő építő kritikáját, és anélkül, hogy kifogást keresett volna a döntése alátámasztására például azzal a sokat ismételgetett szólammal, hogy nincsenek megfelelő roma származású szakértők a témában, a következő választ hozta nyilvánosságra az eseményhez fűzve:

“Az elmúlt napokban sokatoktól, több fórumon ért az a kritika bennünket, hogy úgy szerveztünk beszélgetést a romák helyzetéről a kortárs irodalomban, hogy közben roma szakértőt, roma gondolkodót nem szólaltatunk meg a témában. Teljesen egyetértünk véleményetekkel és kritikátokkal, a program szervezése közben hibát követtünk el. Ezt most orvosoljuk és a meghívott vendégeink listáját kibővítettük.

Nagy örömünkre Orsós János, az ELTE BTK Irodalomtudomány Doktori Iskola (ITDI) Phd hallgatója elfogadta a meghívásunkat, így február 16-án ő is bekapcsolódik a beszélgetésbe.

Elnézést kérünk mindenkitől, akit megsértettünk, sokat tanultunk az esetből.

Köszönjük, hogy véleményeztetek és köszönjük, hogy az oly divatos kommentháború helyett építő kritikával kerestek meg minket és, hogy közösen tudtuk keresni a megoldást.

És külön köszönet Márton Joci aktivistának, Balogh Rodrigónak, Antoni Ritának és Beck Zoltánnak, illetve a beszélgetés résztvevőinek, akik időt szenteltek arra, hogy a program a megfelelő irányba kerüljön.”

Márton Joci és az Ame Panzh többi tagja is üdvözli ezt a fajta önreflexiót, amit – valljunk be – ritkán látunk a magyar közéletben. A végső cél természetesen nem a számbeli ‘szépítés’ lenne, hanem az, hogy a teljes panel a legtermészetesebb módon csak roma szakértőkből álljon. Joci így reagált: 

“Köszönetet szeretnék mondani a Homo Ludens Project csapatának azért a hozzállásért, amit a nyilvános kritikát követően tanúsítottak. Nagyon fontos, hogy nem nyitottságot színlelve húzták elő az “identitáspolitika” kártyát és kezdtek filozófiai vitákba mint az megszokott, hanem mulasztásukat elismerve, azonnal a programjuk módosításához kezdtek. 

Ez azért ennyire lényeges, mert ahhoz, hogy változásokat érjünk el a roma reprezentáció területén, ahhoz nem csak roma aktivisták szükségesek. Én hiába vállalom az ügyeletes kellemetlenkedő szerepét, ha az általam megfogalmazott kritika csak fülsértő károgás az érintett félnek. A Homo Ludens Project egy lépést tett a pozitív változás irányába, mert nem csupán egy online beszélgetésről van szó, hanem egy attitűd váltásról, és mint egy aktív alkotói közösség példát mutat abban, hogy ezeket a helyzeteket hogy kell jól kezelni.

A beszélgetés meghívott előadói között lesz Orsós János az ELTE BTK Irodalomtudomány Doktori Iskola Phd hallgatója, aki nem csak a roma narratívát fogja képviselni, hanem hozzáértőként lesz jelen a beszélgetésben.
Az online beszélgetés linkje ide kattintva érhető el, csatlakozzon akit érdekel (engem ebben a formában mindenképp).”

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Felháborodást váltott ki a német televízió rasszizmusról szóló műsora

Képzelőerő kell mindenhez, kedves cigányok