in ,

Inspiráció: Humanae projekt

Az Ame Panzh decemberi, bőrszínnel kapcsolatos adásában Judit egy inspiráló fotós projektről mesélt.

Angélica Dass “Humanae” projektje nekem nagyon tetszik. Portrét csinált egy csomó emberről, az orrukról vett egy színpixel mintát és betette a fotó hátterének. Ezzel megdönti azt a már automatikusan, rutinszerűen használt szópárokat, amit bőrszín leírásánál használunk, fekete, fehér, sárga, red skin. Mert senkinek sem olyan fehér a bőre, mint a papírlap, olyan fekete, mint az éjszaka vagy sárga mint a citrom, hanem világosabb és sötétebb bőr árnyalatú emberek vannak. A projekt az egyenlőségre és diverzitásra hívja fel a figyelmet és megdönti azt a társadalmi koncepciót, ami bizonyos színeket emberekhez társít, aminek az a hatása, hogy  elválasztja és  eltávolítja az embereket egymástól. 

Fotó: https://angelicadass.com/photography/humanae/

Angélica kiemeli továbbá a faji megkülönböztetés és a fajhoz, faj elmélethez tartozó hagyományos fogalmak abszurditását. 

Régóta folyik a tudományos diskurzus is a “race” fogalmának tisztázásáról, mi magyarul ezt fajnak szoktuk fordítani. 2014-ben több mint 130 vezető genetikus elítélte azt az elképzelést, hogy a genetikai különbségek indokolják vagy igazolják a világ gazdasági, politikai, társadalmi és viselkedési sokféleségét. A Scientific American egy 2018-as cikke szerint “széleskörű tudományos konszenzus van abban, hogy a gének tekintetében a faji és etnikai csoportokon belül is ugyanolyan sokszínűség van.” Az Emberi Genom Projekt pedig megerősítette, hogy a világ minden táján található gének 99,9 százalékban azonosak minden emberben. Ennélfogva a különféle “fajok” ötlete nonszensz.

Az az elképzelés, hogy az egész emberiség négy vagy öt (vagy akármennyi) faji csoportra osztható, viszonylag új. Az ókori görögök például soha nem gondolták magukat “fehérnek”. A görögök egyszerűen nem úgy gondoltak a világra, mint valami, ami faji vonalakon fekete és fehér színre van felosztva: ez a modern, nyugati világ szemlélete, sok különböző történelmi erő terméke, de különösen a transzatlanti rabszolgakereskedelemé és a 19. századi fajelmélet térnyeréséé.

Szóval, az etnikai hovatartozás valóságos, és az etnikai csoportok között valóban vannak kisebb különbségek, a faj kvázi nem létezik – csak a rasszizmus. És a rasszizmus következményei – ami a rabszolgakereskedelemtől kezdve a népirtásáig egészen a menekültek kirekesztéséig megnyilvánulnak.”

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

Loading…

0

Mi is az a kolorizmus?

Telex: többet várunk!