in , , ,

Opre Roma!Opre Roma! LájkLájk

Felháborodást váltott ki a német televízió rasszizmusról szóló műsora

Nemzetközi botránnyá dagadt az egyik német regionális állami tévé, a WDR által sugárzott televíziós műsor amelyben négy országos ismertségű német sztár a rasszizmusra, de leginkább az ahhoz szorosan kapcsolódó témára, a politikai korrektségre reflektáltak. A szóbanforgó műsort már korábban is vetítették, de a péntek esti ismétlése ezúttal heves visszhangokat produkált. A közösségi média platformokon a kritikusok leginkább azt sérelmezték, hogy a vita a rasszizmus által közvetlenül érintettek nélkül zajlott, a panelt kizárólag négy fehér ember alkotta.

A politikai korrektségre mint felesleges nyűgre a Knorr német élelmiszeripari cég tavalyi márkanév-módosítását hozták példaként.  A szóban forgó csípős paprikaszósz a   “Zigeunersoße” ( Cigány szósz) Németországban ikonikus, ennek ellenére a Knorr készítményeket a boltok polcain a vásárlók ma már “Paprika Sauce Hungarian Style”  ( Magyaros paprika szósz) címkével ellátva találják meg.  A Roma közösség már évek óta kitartóan kérte a gyártót a névcserére, a cég tavaly augusztusban adta be a derekát a fokozódó nyomásnak engedve, amit a Black Lives Matter globálissá váló antirasszista mozgalom generált. 

A beszélgetésben résztvevők arra a kérdésre, hogy szükséges lépés volt-e az árucikk átnevezése egyöntetűen nemmel feleltek. 

Zeljko Jovanovic, a Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezések Irodája igazgatója a Vice World News  magazinnak adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy a romák különböző nyelveken történő megnevezései közül a német terminus a legsértőbb mivel az közvetlenül társítható a náci népirtáshoz. 

“Ezért a németül használt szitokszó mély nyomot hagyott bennünk. Romaként a csontjainkba hatol, a borzadály hullámai a felmenőinkig elérnek.

Továbbá hangsúlyozta, hogy attól még, hogy Európa különböző pontjain maguk a romák hivatkoznak magukra cigányként, nem jelenti azt, hogy helyénvaló lenne, mindannyiunkra így utalni. 

“Akkor beszélnek így emberek, amikor a megalázás a cél, amikor kisajátítják az erkölcsösséget, nem tekintenek ránk egyenlőként és amikor alávetettnek akarnak láttatni. Amikor a nekünk járó tisztelettől nem fosztanak meg és egyenlő félként kezelnek, úgy szólítanak bennünket, ahogy mi tesszük a saját nyelvünkön: romának. “

Hamze Bytyci roma színész és aktivista a Zeit német hetilapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy amennyiben meghívják, részt vett volna-e a beszélgetésen, határozott nemmel felelt, ugyanis nem érzi, hogy a rasszizmus ügyét előremozdítaná az, ha egy “kvóta érintett” lenne jelen csupán. Gondolatait azzal folytatja, hogy a probléma maga, hogy ezt a témát egyáltalán boncolgatják, azok után, hogy a nácik megaláztak és elgázosítottak bennünket, egyesek szavak mósosításán siránkoznak. 

A színész-aktivista szintén kitért még ahogy ő fogalmaz a “Z” betűs szó a német nyelvbe történő beágyazódásába, emlékeztet arra, hogy a roma egyszerűen embert jelent, amíg a “Zigeuner” dehumanizáló és annak az ellenkezőjét. A nácik ezzel a szóval szörnyekként akartak bennünket láttatni, egyenesen a bőrünkbe vésték ezt a szót a koncentrációs táborokban olyan embereknek, amilyen én magam is vagyok. 

A show meghívott vendégei miután eldöntötték a romák helyett, hogy sértő-e vagy sem a német “Zigeuner” megnevezés, sajnos a feketére maszkírozott arc, azaz a “blackface” jelenségét sem hagyták kibeszéletlenül. Thomas Gottschalk televíziós showman egy buliban szerzett szemfelnyitó élményéről mesélt, ahol Jimi Hendrixnek öltözve, arcát sötétre festve volt jelen, úgy véli először az életében sikerült megértenie, mit is éreznek a feketék valójában. 

Gianni Jovanovic roma származású német komikus és aktivista – nyomatékosítja Thomas Gottschalk meghatározó véleményformáló szerepét hiszen, ahogy idézi, ő maga is a televíziós műsorain nőtt fel. Szerinte Gottschalk és a hozzá hasonló közszereplők jelentősen formálják az ország közvéleményét és a  társadalmi attitűdöket, mégis megmaradnak a saját buborékjaikban, mert nincs hely arra, hogy egy asztalt körbe ülve beszéljenek a romákat és szintiket érő rasszizmusról. 

Többek között Saskia Esken német szociáldemokrata politikus is megbotránkozásának adott hangot, twitter bejegyzésében azt írja, nem talál szavakat és az adást egy olyan esetként jellemzi ami miatt szégyenkezni kell. 

A felháborodást legalább olyan mértékű bocsánatkérés követte, a beszélgetés minden  résztvevője elnézést kért a műsorvezetőt is beleértve, továbbá a televíziós csatorna is helyet adott a kritikáknak és elismerte, hogy rasszizmusról csak az érintettek bevonásával lehetséges érdemi vitát folytatni. A műsor producere azzal zárta, hogy tanultak az esetből és ígéretet tett arra, hogy a jövőben jobban fogják csinálni. 

A hazánkban is ismert és nagy tiszteletnek örvendő Romani Rose, a német szintó és roma központi tanács elnöke 13 családtagját veszítette el Auschwitzban. Szerinte a nyomás okozta bocsánatkérések nem változtatnak azon a tényen, hogy a média legnagyobb területein az erőszakos és széles körben elterjedt romaellenesség körül tudatosságnak a nyomát sem lehet felfedezni.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

Loading…

0

Szabad vélemény vagy büntetendő megnyilvánulás: Ame Panzh a gyűlöletbeszédről

Ilyen is van: amikor értékelik a kritikánkat