in ,

Korponovics Roland a bőrszín alapú családfájáról

Az Ame Panzh kilencedik adásában a bőrszín alapú megkülönböztetést tárgyaljuk ki. Ehhez kapcsolódóan Korponovics Roland képzőművésszel készítettünk Zoom-interjút, aki 2008-ban családfát és festék-színpalettát készített a rokonságában felbukkanó színárnyalatokról.

A bőrszínünkért vagy annak ellenére? – Kolorizmus és rasszizmus, ahogy mi látjuk

December 10-én ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 72. évfordulóját, ebből az alkalomból az Ame Panzh szezonzáró kibeszélőjében a kirekesztés legmélyebb bugyrába nyúl és szőröstül-bőröstül kibeszéli a bőrszín alapú megkülönböztetést. Rasszjegyek és pigmentáció, árnyalatok, amelyektől már gyerekkorunktól kezdve ódzkodunk. ‘Kormos’, ‘bokszos’, ‘feka’. Ugye mindannyian tudjuk, kikre szokták használni ezeket jelzőket. De elgondolkodtunk valaha is, hogyan érezhetnek a bőrszínükkel kapcsolatban azok az embertársaink, akiket így ‘becéznek’? Elnyomás-e a bőrszínre tett gúnyos megjegyzés, honnan ered a bőrszín alapú értékrendszer, hogyan hatott ez a társadalmi dinamikákra és hol állunk most ebben a folyamatban?

Mitől látnak minket cigányoknak? Csak a pigmentszám számít, vagy komplexebb kérdés ez? A bőrszín vajon tényleg lehet identitásképző hatású? Hogyan rekeszti ki a szépségipar, az eurocentrikus orvoslás vagy a filmvilág és média a sötétebb bőrűeket? Hogyan reflektálunk a kolorizmus jelenségére – a sötétebb bőrszín hátrányban részesítésére – a családunkban vagy aktivista körökben?

Semmiképpen sem hassüttetős évzáró beszélgetésünkre ezúttal is vár titeket a pecsenye barna minden árnyalatában tündöklő:

Bara, a kommunikátor
Judit, a civil
Joci, a szókimondó
Niki, a kapcsolatépítő

Moderál Bogi, a motor.

https://facebook.com/TVBaxtale

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

Loading…

0

Nézzétek, ez a közvetlen diszkrimináció!

A bőrszínünkért vagy annak ellenére? – Kolorizmus és rasszizmus, ahogy mi látjuk