in ,

„Pécsett legitimációt nyert a szegregáció” – a Diverse Youth Network nyílt levele a pécsi városvezetéshez

Buzás-Hábel Géza, a Diverse Youth Network igazgatója a pécsi városvezetéshez:

„PÉCSETT LEGITIMÁCIÓT NYERT A SZEGREGÁCIÓ!

Döbbenettel olvasom, hogy idén a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola kapta meg a Bogdán János díjat!

Nem hagyhatom figyelmen kívül azt a tényt, hogy a városvezetés ezzel konzerválja a kormánypolitikai narratíváját. Nem illik Bogdán János nevével fémjelzett elismerést egy olyan intézménynek adni, amely a szegregációt egyházi köntösbe bújtatva szilárdítja meg. Ez az iskola nem ad megfelelő esélyeket tanulóinak, és sajnos sokan funkcionális analfabétaként hagyják el az intézményt.

Tanárként, emberi jogi civil szervezet vezetőjeként elutasítom az iskolai szegregáció minden formáját és aggodalmam fejezem ki azzal a gyakorlattal kapcsolatban is, amely a pécsi állami gondozott gyermekek számára „megtagadja” a körzeti általános iskolákban való oktatás jogát, s a Néri Fülöp Katolikus Általános Iskolába kényszerülnek, ahol szegregált oktatási helyzetet tart fenn és konzervál, asszisztál a Katolikus Egyházmegye. Önök most ezt az intézményt ismerték el, ezzel a gesztussal városi szinten legitimálták a hátrányos helyzetű roma gyerekek szegregációját.

Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy a következő generáció, a gyermekek sorsa, fejlődése, életesélyei a legfontosabb kérdések közé tartoznak hazánk, társadalmunk életében. Szakemberek, elhivatott, tettre kész emberek sora szenteli életét annak, hogy jövőjük, egészséges testi-lelki fejlődésük azt a célt szolgálja, hogy társadalmunk kiegyensúlyozott, boldog, hasznos tagjai legyenek majd egykor. És talán mind egyetértünk abban is, hogy fokozottan igaz ez társadalmunk legkiszolgáltatottabbnak számító gyermek-tagjai, az állami gondoskodásban élő gyermekek esetében. Főként napjainkban, a „gyermekvédelemi forradalom” közepén.

Sajnos pont e gyermekek oktatása-nevelése esetében találkoztunk egy olyan jelenséggel, amely mellett nem tudok szó nélkül elmenni. A köznevelési törvény irányadó részeinek és a kötelező felvételt biztosító általános iskola kijelölésével kapcsolatos rendelkezések szellemével szöges ellentétben áll az a gyakorlat, amellyel a pécsi gyermekotthonban élő, állami gondozott gyermekek számára nem hivatalosan megtagadják a körzeti általános iskolában való oktatás jogát, s egy olyan intézménybe kényszerülnek, ahol – egyházi fenntartású intézményként – tapasztalataink szerint csak súlyosbítják hátrányos helyzetüket és súlyosan szegregált oktatási helyzetet teremtenek. Véleményem szerint egy olyan intézményről beszélünk, amely számos vonatkozásban sem megfelelő szakmai feltételeket, sem inkluzív oktatást nem nyújt, ahonnan – napi tanári tapasztalataink szerint – a középfokú oktatásra alkalmatlan, behozhatatlan hiányokkal rendelkező tanulók kerülnek ki jó(!) eredményekkel.

Tegyük fel a kérdést: állami vagy egyházi intézményként az a feladatunk, hogy a ránk bízott gyermekek életesélyeit ezzel a nullára redukáljuk és velük a deprivációt újratermeljük?

Kérem a gyermekek törvény által a számukra kijelölt intézményben való oktatásához való jogát azonnal felülvizsgálni és hogy a rajtuk évek óta esett súlyos jogsértéseket azonnal beszüntetni szíveskedjenek és ne kitüntetni a megnevezett intézményt.

Buzás-Hábel Géza
igazgató
Diverse Youth Network

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Katasztrófa Palesztinában