in , , ,

Nem vagyok dzsenderszakértő, de…

Nem vagyok genderszakértő de Szikora Robi televíziós jelenléte már kisgyerekként elgondolkodtatott. Emlékszem, hogy egy koncert felvétel részletét sugározták amikor megkérdeztem a szüleimtől, hogy ez a bácsi miért ennyire nőies. Erre valami olyasmit mondtak, hogy egyszerűen ez a stílusa és csak “nyálas” . A nyálas az nem a szentimentális szinonímája, cigányoknál teljesen más jelentésekkel bír, ebben a kontextusban annyit tesz, hogy ripacs.

A 90- és években a családom a kanapén a tévé előtt így tudta dekódolni a Szikora Robi nemi önkifejezését. Nyilván a popkultúra teljesen más volt, és nemzetközi viszonylatban is több olyan férfi énekes volt akinek a megjelenése, a mozgása az öltözködése vagy akár a hangja a feminin – maszkulin széles skáláján mozgott.

Szürreális lenne ha mondjuk Mick Jagger vagy amíg köztünk voltak Dávid Bowie vagy Prince tiltakozott volna a “gender őrület” ellen. Egyértelmű, hogy ezek mögött a művészek mögött azért több szellemi muníció állt, de a mai magyar társadalmi és poltikai légkör sokat segít abban, hogy a következő sorokat tudja kipréselni magából a mi “csikidamunk”.

„Azt az időszakot éljük, amikor mindent átváltoztatnak. Amikor 97 nemi identitás is létezhet, amikor az abszurditást hirdetők, az anarhisták, az elmebetegek szellemi terrorban tarthatjak a normalitást. Ekkor a józanság megtorpan, és remegő szívvel szemléli, hogy mi is történik körülötte..”

Nem gondolom azt, hogy Szikora Róbertet nagyobb felelősség terhelné mint mondjuk bárki mást aki tőle maszkulinabb előadó, abban, hogy ilyen sületlenségeket írjon. Mondjuk itt a bárki más, szó szerint bárki más, mert nem is tudnék példának hozni tőle femininebb magyar férfi énekest, segítségetek most nem jut eszembe egy se.

Simán lehet, hogy neki jobban kell kapaszkodnia abba a férfi ideál képbe amivel ő nem bír, mert ha nem tenné akkor rájönne, hogy ez a “normalitás”, amit ő remegő szívvel védene nem is létezik.

Lehet felszabaditó lenne számára, hogy nem egyféle férfi létezik függetlenül szexuális orientációtól, de az a gyanúm, hogy mi ezt soha nem fogjuk megtudni.

Ideális világ lenne ha legalább azok az emberek nem állnának ki olyan romboló eszmékért amiknek ők maguk sem tudnak megfelelni. De ez ennél sokkal komplexebb és ideális világ sincs.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Minden egyes január 1-jén ezzel kell szembesülnünk

How to cope with the murder of your family as a Holocaust survivor?