in ,

A bőrszínünkért, vagy annak ellenére?

A bőrszín alapú megkülönböztetésről szóló adásunk podcast formájában is elérhető a Spotify-on, valamint a többi podcast felületen.

Mixcloud

December 10-én ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 72. évfordulóját, ebből az alkalomból az Ame Panzh szezonzáró kibeszélőjében a kirekesztés legmélyebb bugyrába nyúl és szőröstül-bőröstül kibeszéli a bőrszín alapú megkülönböztetést. 

Rasszjegyek és pigmentáció, árnyalatok, amelyektől már gyerekkorunktól kezdve ódzkodunk. ‘Kormos’, ‘bokszos’, ‘feka’. Ugye mindannyian tudjuk, kikre szokták használni ezeket jelzőket. De elgondolkodtunk valaha is, hogyan érezhetnek a bőrszínükkel kapcsolatban azok az embertársaink, akiket így ‘becéznek’? Elnyomás-e a bőrszínre tett gúnyos megjegyzés, honnan ered a bőrszín alapú értékrendszer, hogyan hatott ez a társadalmi dinamikákra és hol állunk most ebben a folyamatban?

Mitől látnak minket cigányoknak? Csak a pigmentszám számít, vagy komplexebb kérdés ez? A bőrszín vajon tényleg lehet identitásképző hatású? Hogyan rekeszti ki a szépségipar, az eurocentrikus orvoslás vagy a filmvilág és média a sötétebb bőrűeket? Hogyan reflektálunk a kolorizmus jelenségére – a sötétebb bőrszín hátrányban részesítésére –  a családunkban vagy aktivista körökben? 

Semmiképpen sem hassüttetős évzáró beszélgetésünkre ezúttal is vár titeket a pecsenye barna minden árnyalatában tündöklő:

Bara, a kommunikátor

Judit, a civil

Joci, a szókimondó

Niki, a kapcsolatépítő.

Moderál Bogi, a motor.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Baki- és beragadt Zoom-felvétel parádé 2020

Minden egyes január 1-jén ezzel kell szembesülnünk