in , , ,

Majd mi jól felzárkóztatunk!

Roma Integráció Évtizede Program, Nemzeti Társadalmi Felzárkózási és Roma Stratégia, a romák társadalmi befogadása, “A cigányság felemelkedése a magyarok felemelkedése”.

Tegye fel a kezét, aki legalább egy kifejezést hallott már ezek közül, és hagyja ott a kezét, aki érti is, hogy mit jelentenek akár fogalmi, akár gyakorlati szinten. Na ugye, hogy érdemes minket követni! Mindig a körmötökre nézünk, ebben az adásban például az Ame Panzh tagjainak életét meghatározó terminus technikusokat fogjuk szájbarágni.

Azt mindannyian tudjuk (hallottuk, mondták, írták), hogy a romák felzárkóztatása nagy biznisz. Az utóbbi 3 évtized legmakacsabb, nem eltávolítható, ellenben egyre terebélyesedő foltja a társadalmunknak (irónia vége). Vanish szappan helyett sokan felesküdtek az integrációs politikákra, törekedtek a diverzitásra, és pénzt, időt, energiát fektettek az inklúziós programokba. Vagy legalábbis, amit annak hittek.

Trükkösek ezek a lefordított, nyugaton született kifejezések, mivel alapvetően nem vagyunk egy idegen nyelven általában jól funkcionáló nemzet, könnyű elmagyarosítani az értelmüket. Az Ame Panzh most ezen fogalmak tisztázása mellett arra is vállalkozik, hogy személyesen reflektáljon, milyen érzés “legitimációs ingyenesen rendelkezésre álló roma szakértőnek” lenni vagy “biodíszletként” szolgálni a sajtóeseményeken századjára is.

Mit tapasztalnak ezen ideák megvalósításából a roma aktivisták? Mik a következményei a civil szférában és független médiában is elterjedt tokenizációs gyakorlatoknak a roma közösség számára, és össztársadalmi szinten? Hogyan (nem) szólítják meg a baloldali politikai pártok a roma választókat, és hogyan lenne tanácsos, ha ténylegesen céljuk lenne a cigányok képviselete.

Ha a civil szférában nyomulsz (vagy csak sokat jársz az Aurórába) és naprakész vagy a történelmi elnyomás, rendszerszintű megkülönböztetés, intézményes rasszizmus kifejezésekből, ez az adás szintlépést jelenthet a fogalomtáradnak.

Plüss pulcsikat és illatgyertyákat bekészíteni, ez ugyanis egy kényelmetlen szembenézés lesz.
Aki a beszélgetésben részt vesz:

Heni, a diplomata
Laci, a kreatív
Niki, a kapcsolatépítő
Joci, a szókimondó

Moderál Bogi, a motor.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Majd mi jól felzárkóztatunk!

Mi az interszekcionalitás?