in ,

Vissza a városba – alternatív városnézés az Ame Panzh-zsal

Hallottátok? Becsengettek!

Remélhetőleg mindenki kipihente magát a Balatonon vagy az Adrián (LOL), a gyerekek újra beültek az iskolapadba vagy a karanténba és mi is visszarendeződtünk a munkahely-otthon-ágy (ismertebb nevén home-office) háromszög alakú taposómalomba.

A nyári szünet végével visszatér az Ame Panzh is az online térbe. A június elején alakult informális, roma értelmiségiekből álló csoport ezúttal ‘A városról’ beszélget majd, közelebb hozva életünk mindennapi színtereit a szolidaritás témájához.

A baloldali politika megújításának igénye konstans elemmé vált az utóbbi évek közbeszédében, vannak akik ezt például a városokban megtelepedő progresszív társadalmi mozgalmaktól és egy újfajta, felszabadító és kiegyenlítő várospolitika kialakításától remélik.

Az új-municipalizmus, vagyis a városok ‘stratégiai fronttá’ avanzsálása és a transzformatív politikák szülőhelyeként kezelése nem friss téma – jelentős mértékben kötődik a Barcelona en Comú elnevezésű platformhoz, amely működésének eredményeként a feminista önkormányzati politikák bevezetését irányító Ada Colaut másodszor is a város polgármesterévé választották.

A pesti fülnek talán ismeretlen hírek, trendek ezek, azonban nyomaira akadhatunk a fővárosi politikák megváltozásában, illetve a közelmúltban több magyar nagyvárosban, Miskolcon, Pécsett, Szegeden cserélődő városvezetők sem maradtak tétlenek a városi eszmény átalakításának témájában.

Az Ame Panzh műsorának követői tudják, hogy a csapat tagjai erősen kötődnek nem csupán a magyar, hanem több más európai fővároshoz is, szakmailag, emberileg, családilag szemmel követtük, követjük tucatnyi metropolisz működését. Ezt a helyzetelőnyt és tapasztalatot felhasználva egy virtuális multikulturális városi sétára invitáljuk a csatorna nézőit.

A város mint közösségalkotó tér olyan, korábban már említett témákat is összefüggésbe hoz, mint például a kisebbségeket befogadó és láthatóvá tevő terek hiánya, az iskolai konfliktusok lokális kezelésének lehetősége vagy éppen a rendőrség romákat és más elnyomott csoportokat vegzáló rendészeti gyakorlatai. Városinak lenni csak egy életérzés? Vagy sokkal inkább az a fajta interakció, amely a városban élők és a városi környezet között megvalósul: gettósodás, biztonság vagy helyhez kötődés, de ide tartozik a környezetünk iránti tudatosság, közlekedés és a közösségépítés is.

A szezon első beszélgetése során arról fogunk eszmét cserélni, hogyan képzelünk el egy szolidáris várost létrehozó és támogató várospolitikát, mind az önkormányzatok, mind a civil szféra, az alulról jövő társadalmi mozgalmak szempontjából magyar és külföldi tapasztalataink alapján.

Dzsentrifikáció, telepfelszámolás, közterületi biztonság, lakhatási politika, zászlólopás, no-go zónák és egyéb ínyencségek lesznek terítéken. Tartsatok velünk!

A beszélgetésben részt vesz:

Jóni Tibi – a provokátor
Márton Joci – a szókimondó
Suha Niki – a kapcsolatépítő
Jónás Marianna – a kritikus

A moderátor ezúttal is Fedorkó Bogi – a motor.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Ame Panzh: Van képed mellénk állni?

Vissza a városba – alternatív városnézés az Ame Panzh-zsal