in , , ,

Ame Panzh – Láncra vetett történelem: mi fán terem a kolonizáció?

Adásról-adásra igyekszünk idehaza félre-vagy egyáltalán nem értelmezett kifejezésekkel előrukkolni, így került korábbi adásainkban tágabb kontextusba például a diverzitás, integráció és inklúzió fogalma. Ezúttal egy távoli, a magyar kultúrától és történelemtől elidegenítve tárgyalt jelenséggel foglalkozunk: a kolonizáció – dekolonizáció viszonyát, országunkra, sőt, egész földrészünkre gyakorolt hatását vizsgáljuk meg. Habár Magyarország nem gyarmatosítóként vonult be a történelembe, mégis nagyban meghatározza a gondolkodásunkat és értékrendünket a kapitalista társadalom alapjául szolgáló kolonialista szemlélet.

Aktuális adásunkban szó lesz a nyugat-európai államok gyarmatosító és kizsákmányoló politikáinak mai napig érezhető következményeiről, ezeket a megszokott módon személyes reflexiókkal illusztráljuk és magyarázzuk majd el. Kitérünk arra is, hogyan képzelhető el a roma mozgalom céljaként a dekolonizáció megismerése és megvalósítása, miért van ennek különös szerepe a roma közösségek jövője tekintetében.

Ha kíváncsi vagy, kiket érint Európában a belső kolonizáció (na jó, eláruljuk, a romákat), mit jelent a poszt-és neokolonizáció a gyakorlatban, hogyan és miért lett fehérközpontú a történelem, mit takar a kulturális kisajátítás és milyen szerepet tölt be az egyház a gyarmatosításban, most is a képernyő előtt a helyed. 

Napjainkban a dekolonizációt egyre több roma gondolkodó, művész is felhasználja a munkájának keretezésére, nem véletlenül, ezért zárásképp roma dekolonizációs projekteket is bemutatunk.

Tartsatok velünk!

A téma meghódítói ezúttal:

Anna, az empatikus
Joci, a szókimondó
Marina, a feminista
Tibi, a provokátor
Moderál Bogi, a motor.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

Loading…

0

Podcast: Ame Panzh – Aki nem dolgozik, ne is egyék – kaj keres butyi?

Podcast : Ame Panzh – Láncra vetett történelem: mi fán terem a kolonizáció?