in , ,

Daróczi Ágnes a nácik elleni Roma Ellenállás Napjáról

A Diverz Ifjúsági Hálózat (Diverse Youth Network) által szervezett online kerekasztal beszélgetés alkalmával Daróczi Ágnes legendás romajogi aktivista, etnológus és újságíró egy, a II. világháború koncentrációs táboraiból idézett történettel hangsúlyozta a Roma Ellenállás Napjának fontosságát. 

2005-ben Daróczi Ágnes a European Roma & Travellers Forummal Neuengamméba, az egykori koncentrációs táborba utazott, ahol cigányok, szintik tömegei szenvedtek és vesztették életüket. Útjukon nemcsak a szenvedésről, hanem a túlélés módjairól is szó esett. A Roma Ellenállás Napja, május 16. különleges dátum: Már 1942-ben ezen a napon kezdődött a szintók és romák tömeges deportálása Hamburgból. 1944-ben Auschwitz elkülönített cigánylágerében szintén különleges este volt ez. Százával és ezrével érkeztek a semmiben sem vétkes, de a nácik által kiírtandónak nevezett rabok, zsidók, szintik és cigányok, szellemi és értelmi fogyatékosok, testileg fogyatékosok, Jehova tanúi, politikai üldözöttek és ellenfelek. Rájuk a politikai munka általi meggyilkolás várt, másrészről egész egyszerűen el akarták emészteni őket. Volt valami azonban, ami miatt a romákkal azonban elővigyázatosak voltak a nácik. Tudták, hogy gyerekeiket nem tudják elvenni tőlük, ezért állítottak fel úgynevezett családi táborokat. Kellett volna a hely az Auschwitzban a tömegével érkező új foglyoknak, ezért azt tervezték, hogy kiirtják a cigányokat. A cigányok ezt megneszelték és összefogtak, amikor pedig jött a parancs, ellenálltak… 

“A történelmet a győztesek írják. Úgy látszik, mi túlélők vagyunk, de nem tartoztunk a győztesek közé. Se értelmiségünk, se egyházunk, sem intézményeink nem voltak, mint ahogy nincsenek máig, hogy ezt a bizonyos történelmet megírják, és megtanítsák a nagyvilágnak. Megtanítsák nekünk, a következő nemzedéknek, hogy mekkora ereje volt az összefogásnak. Ha a cigányok egyszerre mozdultak, ha nem hajtották rabigába a fejüket, ha nem sorakoztak fel, meg tudták menteni legalább a felét a raboknak. Lehet, hogy azoknak sem mindegyike élte túl, de legalább voltak, akik túlélhették. De legalább voltak, akiket nem gyilkoltak le augusztus 2-áról 3-ára virradóan.”

A “Roma Ellenállás Napja: mozgalmak és generációk találkozása” esemény a Freedom Of My Identity emberi jogi fesztivál online kiadásának része. 

Szervezők:

diverseyouthnetwork.eu 

Facebook: Diverse Youth Network

Videó a YouTube-on: https://youtu.be/jTvR80piy7s

Gyűlöletbbűncselekménytől a népirtásig

Ame Panzh: Rasszizmus: az elhallgatott járvány