in ,

Ame Panzh: Van képed mellénk állni?

Három tartalmas, tanulságos élő adás után, mielőtt nálunk is kitörne a vakáció, elérkezett az idő az összefoglalásra és némi reflexióra.

Az Ame Panzh (“Mi Öten”) június elején alakult informális, roma értelmiségiekből álló csoport a nyári szünet előtti kibeszélőjében reagál az elmúlt hetek során a hallgatóktól érkező hideg-meleg visszajelzésekre. 

Az első adásban során foglalkoztunk a magyarországi anti-rasszista diskurzussal (vagyis leginkább annak hiányával), a második alkalommal a rendőrség szegényeket büntető, társadalmat kettészakító szerepét veséztük ki, míg legutóbb a roma közösségek siralmas popkulturális és média reprezentációjáról hallhattátok a meglátásainkat. Olyan izgalmas és ellentmondásos témákat érintettünk, mint a roma “szószólók” létjogosultsága, a Mónika-show kártékony hatásai, a “felejtéspolitika”, vagy épp Kusturica romaábrázolása. Az volt a közös pont a beszélgetésekben, hogy kézzelfogható, eddig fel nem hangosított üzeneteket fogalmaztunk meg azok számára, akik potenciálisan szeretnének szolidaritást vállalni a roma közösség, vagy más elnyomott csoport tagjaival, de nincsenek támpontjaik, kipróbált eszközeik. Kisebbségi csoportokért tenni akaró fiatal, munkáltató, oktatási szakember, médiamunkás vagy ellenzéki politikus vagy? Akkor itt az alkalom, hogy nyitott szemmel és füllel meghallgasd a következő, csütörtöki adásunkat, amelyben összegezzük, miről is beszéltünk eddig, és megpróbálunk praktikus tanácsokat adni, hogyan lehet saját eszközökkel a leghatékonyabban segíteni a sztereotípiák lebontását, egy plurálisabb művészeti – és médiareprezentáció elősegítését vagy csupán csak a saját, önreflexiós képességünk javítását.

Legforróbb témáink, ízelítőként: PC-terror, identitáspolitika vagy az eltörlés kultúrája (“cancel culture”), passzív fotelharc vs. felelős kiállás. Ha szeretnéd hallani a véleményünket, pro – és kontra érveinket a kommentháborúkat generáló különböző álláspontokról, ne maradj le ezen a héten sem.

A beszélgetésben részt vesz:

Ignácz Judit – a civil

Jóni Tibi – a provokátor

Márton Joci – a szókimondó

Suha Niki – a kapcsolatépítő

A moderátor ezúttal is Fedorkó Bogi – a motor lesz.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Az Ame Panzh üzenete a 444-nek a transzneműek ügyében

Lakatos Roberta – Ha te tudnád