in

Rendőrség. Kit szolgál és kit véd?

A három hete megalakult Ame Panzh (“Mi Öten”) informális csoport újabb online beszélgetéssel jelentkezik, melynek témája a rendőrség társadalmi szerepe és felelőssége. (Leírás a csoportról lejjebb).

Az Egyesület Államokban az elmúlt hetekben széles nyilvánosságban központi téma az az aktivista követelés, hogy a rendőrség pénzügyi támogatása megszűnjön és az átcsoportosításra kerüljön oktatási és szociális rendszerekbe (“Defund the Police”).  A George Floyd megölését követő tüntetéshullám során ugyanis eddig sosem látott mértékben derült fény a militarizált amerikai rendőrség brutális gyakorlataira, melyet a COVID-19 miatt otthon maradni kényszerült tömegek élő adásban követhetnek a kanapéjukról. 

A mozgalom nem előzmény nélküli. Afro-amerikai és fekete aktivisták évtizedek óta beszélnek a börtönipari komplexumról (“prison-industrial complex”), radikális változásokat követelve lassú reformok helyett. Elemzésükben felhívják a figyelmet a börtönökben fogvatartottak számának gyors expanziójára, olcsó munkaerejük kizsákmányolására, melyekből a büntetés-végrehajtási intézményeket fenntartó magáncégek profitálnak. Az iskolából-börtönbe folyamat (“school-to-prison pipeline”) táplálja ezt a jelenséget: az amerikai oktatási rendszer zéró tolerancia szabályai, az iskolákban jelenlévő rendőrség, a szegregáció és az alacsony minőségű oktatás iskolaelhagyáshoz és lemorzsolódáshoz vezetnek, melyek növelik jogellenes cselekmények számát a fekete lakosság körében.

Az online  beszélgetésben arról fogunk eszmét cserélni, hogy a magyar társadalomban, ahol a lakosság egyre nagyobb része szegénységgel veszélyeztetett, és egy egyre szűkebb elit tartja kezében az erőforrások nagy részét, mit is jelent a biztonság érzése különböző társadalmi csoportoknak. Hogyan körvonalazható az a rend, amit a rendőrség hivatott fenntartani? Ki a haszonélvezője és mitől lesz valaki rend(szer)ellenes? Hogyan és miért válik rendészeti kérdés társadalmi problémákból, ahelyett, hogy a mindenki számára elérhető, emberséges oktatási és szociális rendszerekbe fektetnénk erőforrásokat? Mi lenne a rendőrség elvárható szerepe? Mit tanulhatunk a jelenlegi egyesült államokbeli amerikai aktivista diskurzusból?

Ezekről a kérdésekről beszélget az Ame Panzh:

Bogi, a motor

Joci, a szókimondó

Judit, a civil

Niki, a kapcsolatépítő

Tibi, a provokátor.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Rendőrség. Kit szolgál és kit véd?

A csóró, a prosti és a tolvaj