in , ,

“Nem csak hálni jár belénk a lélek” – Lélekturkász gondolatok az Ame Panzhtól

A tavalyi év elejétől állandó terítéken van a mentális egészségünk. Az életünk minden szegmensére kiható járványügyi korlátozások sokat rontottak mind a magánéleti, mind a munkahelyi érzelmi jóllétünkön. A depresszió, szorongás és kiégés már nem csak a “kényeskedők” betegségei: a kutatások szerint jelentősen érintenek minket a karanténban, melynek beláthatatlan következményei lesznek a tömeges oltások után is. Hirtelen a 10 (vagy már csak 9?) millió lélekgyógyász országa lettünk, boldog-boldogtalan arról beszél, hogy milyen mentális megpróbáltatásokon ment keresztül és milyen trükkökkel segítette ki magát, vagy a hozzá közel állót a mélységes mély veremből. 

Ehhez a hullámhoz csatlakozik ezen a héten az Ame Panzh, ugyanis a soron következő adásban azt elemezzük ki, hogy a kisebbséghez tartozó egyéneknek az általánosan előforduló pszichológiai nehézségeken és zavarokon túl milyen extra buktatókkal kell esetlegesen szembenézniük. 

Hogyan érzi magát egy szegénysoron született és/vagy szegregált intézményben oktatott, majd a felsőoktatásig eljutó fiatal roma felnőtt? Milyen hatással van rá, hogy folyamatosan a “te kitörtél” skatulyába helyezik, mint “fajtája díszpéldányát” és lépten-nyomon a kapcsolt elvárásoknak kell megfelelnie? Milyen pszichológiai vetületei vannak a szegénységnek, vagy más szóval mit értünk a szegénység pszichológiáján? Milyen eszközökhöz nyúlhatunk, ha a pozitív pszichológia vagy a kapitalista meditációs termékek már nem segítenek? Segítettek ezek valaha is?

Tartsatok velünk most csütörtökön is, igazi lelki felüdülés lesz, megígérjük.

Aki a díványon kibeszél:

Judit, a civil

Joci, a szókimondó

Laci, a kreatív

Niki, a kapcsolatépítő.

A moderátor ezúttal is Bogi, a motor. 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Ame Panzh – Az első két évad számokban

“Nem csak hálni jár belénk a lélek” – Lélekturkász gondolatok az Ame Panzhtól