in , , ,

Ame Panzh – Aki nem dolgozik, ne is egyék: kaj keres butyi?

Egy hosszú, forró nyári szünet után visszatér az Ame Panzh mindenki képernyőjére, hogy újabb izgalmas dzsungelkalandra invitáljunk titeket.

Van belőle fekete, fusi és köz, idény és napszámos. Vajon mi lehet? Jól sejtitek, következő érintetlen egzotikus témánk a szezon első adásában a munka világa, azon belül is a roma emberek munkaerőpiaci helyzete lesz. 

Kiútprogram, Út a munkába, Nő az esély – a romák foglalkoztatásának elősegítését célzó programok hangzatos címei ezek az elmúlt néhány évből. Az alapkoncepció közös: a valamilyen munka jobb, mint a semmilyen. Segély helyett munka, vagy valami hasonló. De tényleg segítenek ezek a programok hosszú távon, szélesebb tömegeknek vagy csak a meritokrácia – érdemuralom magasztos elméletének érvényesítése a cél? 

Beszélünk majd természetesen a sikeres és csupán annak vélt munkaerőpiaci eszközök bevetéséről, szóba kerül a közmunka, a hiányzó aktív eszközök, úgy mint a pályaorientáció, de lesz szó a túlélésért folytatott munkákról, amelyek ellenőrzése és szankcionálása felett a “hanyatló nyugat” sok esetben szemet huny, míg nálunk szabálysértéssel jutalmazzák a szegények erőfeszítéseit. Szokásunkhoz híven a roma nők helyzetével is foglalkozunk majd, végül pedig elképzelünk egy olyan világot, melyben a méltányos munka kerül főszerepbe a legkiszolgáltatottabb csoportok munkaerőpiaci színjátékában.

Tartsatok velünk ezúttal is.

A beszélgetésben részt vesz:

Joci, a szókimondó
Judit, a civil
Laci, a kreatív
Niki, a kapcsolatépítő. 
Moderál: Bogi, a motor

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Farkas Laci beszéde a Pécs Pride-on

Podcast: Ame Panzh – Aki nem dolgozik, ne is egyék – kaj keres butyi?