in , , ,

Virágot a virágnak: Roma feminizmusok az Ame Panzh nőnapi különkiadásában

Lassan beköszönt a tavasz és vele együtt a virágcsokros ünnepek sora is elkezdődik. Habár sajnos Magyarországon még nem piros betűs ünnep, az Ame Panzh naptárában kiemelt helyet kapott március 8-a, hiszen egy anti-rasszista queer-feminista csoportként definiáljuk magunkat. 

Szeretjük a virágot meg a bonbont is, de nekünk más eszközeink vannak az ünneplésre, a nőnapi adásban eddig nem feszegetett aspektusokból tárjuk elétek a roma feminizmus ideáit.

Miután megfőztük a húslevest és kisuvickoltuk a lakást, feltűzött hajjal, nagyszoknyában az uraink társaságában leülünk a képernyők elé és beszélünk nektek a legféltettebb titkainkról. 

Tisztázzuk a feminizmussal kapcsolatos alapfogalmakat, bemutatunk roma hősnőket, akiket tisztelünk és akikről valószínűleg még soha nem hallottatok, és beszélünk majd roma nőjogi és esélyegyenlőségi törekvésekről is. Szokásunkhoz híven, szétzúzunk pár mítoszt, ezúttal azokat, amelyek a roma nőkkel kapcsolatban keringenek a közbeszédben. A roma nők tényleg külön asztalnál ülnek a vacsoránál? Léteznek a hagyományokra büszke roma feministák? És roma feminista férfiak? Mit kellene tenniük a fehér feministáknak, hogy a roma nőtársaik véleményét is kihangosítsák?

Rendhagyó módon csak csajok beszélgetnek vasárnap, de megsúgjuk, lesz nőnapra egy ‘férfias’ ajándékunk is nektek. Tartsatok velünk! 

Vár titeket:

Anna, az empatikus
Bara, a kommunikátor
Judit, a civil
Marina, a feminista

Moderál:
Bogi, a motor. 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Vélemény: felelősségteljes kommunikációt várunk el a pro-roma szervezetektől

Young Roma stand against hate speech