in , , ,

Ame Panzh – Ó-ió-ció-áció-szegregáció: minden amit az etnikai elkülönítésről tudni illik

Megpihentünk ugyan, de ez még nem a vakáció ideje az Ame Panzh számára. Legújabb adásunkban egy személyes, sokunk gyerekkorához és családi emlékeihez köthető társadalmi fenoména, a jogellenes elkülönítés témájával foglalkozunk.

A separate but equal (elkülönítve, de egyenlően) doktrínája a magyar közéletben is visszacsengett néhány évvel ezelőtt. Tegye fel a kezét, aki hallotta már Balog Zoltán egykori Emberi Erőforrás Miniszter fejéből és szájából kipattant ‘szeretetteljes szegregáció’ kifejezést! Ha eddig bizonytalan voltál, mit jelent és miért problematikus a szabad iskolaválasztás és a tankötelezettségi korhatár leszállítása, most képbe hozunk.

Tudtad, hogy míg 2007-ben mintegy 270 olyan iskola működött az országban, ahol a gyerekek több mint 50 %-a volt roma, 2015-re ezen szegregált intézményeknek a száma már a 350-hez közelített?

A csütörtöki adásban saját munkatapasztalatainkból (is) merítkezve mesélünk majd a roma gyerekek módszeres fogyatékossá minősítéséről, az egyházi iskolák financiális privilégiumáról és “fehérmentő” tendenciáiról, és megosztjuk veletek a saját “élettapasztalatunkat” is.

Természetesen szó lesz megoldásokról is, például a cigány családokkal, gyerekekkel kapcsolatos híradások szükséges irányváltásáról, deszegregációs gyakorlatokról és az avítt magyar oktatási módszerek megújításáról.

Tartsatok velünk ezen a rögös úton, ígérjük, hogy nem ígérünk semmit.

Aki a szócsövünk lesz ezúttal: Judit, Joci, Laci, Zsolti. Moderál Bogi.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

We are our ancestors’ wildest dream

Ame Panzh – Ó-ió-ció-áció-szegregáció: minden amit az etnikai elkülönítésről tudni illik