in ,

Interszekcionalitás: ki kér a fekete levesből?

Ez az a téma, amitől a szőr feláll a hátadon, lefőzöl még egy adag kávét, kikéred a következő kört a bárban, csak ne kelljen újra végighallgatni a nyelvtörőnek is beillő szóval kapcsolatos kacifántos magyarázatokat? Akkor az Ame Panzh eheti adása pont neked szól. És még mielőtt leszaladnál a térképről a meghívót olvasva, gyorsan tisztázzuk, nem elcsépelt mondatokkal készültünk, és a saját érzéseinken túl előveszünk komoly teoretikus és gyakorlati elemeket is, amelyek az interszekcionalitás fogalmát alakították.

Az Európai Parlament néhány héttel ezelőtt tette közzé a máris súlyos kritikákat és ellenérzéseket kiváltó (újabb) európai roma stratégiát, amelyben felkérte a Bizottságot, hogy ne csak ajánlásokat, hanem az EU tagállamokra nézve jogilag kötelező erejű eszközöket is vezessen be a 2020-2030 időszakra nézve. A Parlament határozata a korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt helyez a jogegyenlőségre és a diszkrimináció elleni fellépésre, és a dokumentumban több helyen is szerepel az interszekcionális hátrányokat elszenvedő csoportok védelme, pl. a roma+nők, roma+lmbtq emberek, roma+fogyatékkal élők helyzete.

Tudjuk, tudjuk, egyféle elnyomást is nehéz el- illetve felismerni, nemhogy annál többet. Ezért aztán a magyar közpolitikában többen napalmként tekintenek az interszekciós elméletet asztalra tevő diskurzusokra.

Excelszemlélet, privilégium-méricskélés, gender ideológia, identitásolimpia? Ugye ismerős szólamok? Egyet sem kell félni, az Ame Panzh ennél mélyebbre fog ásni, és olyan új kérdéseket és válaszokat fog adni, ami odaszegez a képernyőhöz. Fogalomtisztázás, az interszekcionalitás jótékony hatásai a társadalmunkra, érvek pro és kontra. Tarts velünk ezen a héten is, szokatlanul és kivételesen csütörtök helyett szerdán a TV Baxtalén.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

J.K. Rowling transzfób tweetjéről

Interszekcionalitás: ki kér a fekete levesből?