in , , , ,

A csóró, a prosti és a tolvaj


A 21. századi tömegmédiából és – kultúrából – legyen az nyomtatott vagy online sajtó, TV műsor vagy köztéri műalkotás – a kisebbségi csoportok megjelenítése szinte teljesen hiányzik Magyarországon, ha mégis belekerülnek egy-egy alkotásba, sajtótermékbe, az vagy a szocio-doku műfajban történik meg, vagy sztereotíp skatulyába zárva. Mivel az emberek jelentős hányadának a különböző társadalmi csoportok közötti átjárhatatlanság és kisebbségek szegregált pozíciója miatt nincsen első kézből származó információja, személyes tapasztalata a kirekesztett csoportokról, ezért alapvető fontosságú, hogy a tömegkultúra milyen képet sugároz róluk.

Hasonlóan a női hősöket ábrázoló szobrokhoz, roma emberekről készült alkotásokat vagy életüknek, sikereiknek emléket állító táblákat is csak hosszú kutakodás után találunk szerte Magyarországon. A mainstream filmekben és TV műsorokban egyre ritkábban találkozhatunk roma karakterekkel az elmúlt 10 évben, amennyiben előfordulnak, szerepeik a prostituált – segélyen élő – bűnbanda tag ördögi körében manifesztálódnak. Míg az LMBTQ-közösség történetei és figurái fokozottan megjelennek az Egyesült Államok tömegkultúrájában, addig Magyarországon alig emlékezhetünk ilyen kommunikációs, művészeti próbálkozásra, de főleg nem olyanra, amelyet a közösség tagjai rendeztek vagy irányítottak volna.

Azt mondják, minden gyereknek szüksége van egy hősre. De mit érezhet egy roma fiatal, amikor a közösségéről csak a társadalom előítéleteit erősítő ábrázolásokat látja vagy egyáltalán nem látja viszont magát a korunkat olyan sok szinten meghatározó populáris kultúrában? Tényleg kötelező olyan világban felnőni, ahol a mainstream közegben semmilyen szinten nem esik szó a roma nyelvekről, történelemről és a roma kulturális értékekről? Hogyan lesz a romákkal kapcsolatos emlékezetpolitikából felejtéspolitika? Félnünk kell a PC-terrortól? Mit kellene tenni a kisebbségek jobb láthatósága érdekében a médiában? Erősítené ez a kisebbségek pozitív önképét és rombolná a meglévő sztereotípiákat?

Kicsit sem Mónika-show jellegű kibeszélésre számíthattok ezúttal is.

Résztvevők:
Ignácz Judit
Jónás Marianna
Márton Joci
Suha Niki

Moderátor: Fedorkó Bogi

facebook.com/tvbaxtale

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Rendőrség. Kit szolgál és kit véd?

A csóró, a prosti és a tolvaj