in ,

Az ingyenes roma legitimációs szakember jelensége

Heni gondolatai a 2020 októberi “Diverzitás, integráció, inklúzió” adásunkban:

“Ahogy azon gondolkodtam, hogy milyen rétegei vannak a romákat, mint szakértőket/szakembereket körülölelő problémáknak, rájöttem, hogy leginkább azokhoz a régi kalandkönyvekhez tudnám hasonlítani, ahol választhattál két verzió közül, ha A lapozz a 10.oldalra, ha B lapozz a 123.oldalra.  

Egy roma származású szakember választási lehetőségei:

A.  Hatalom narratívájának megerősítése: “A pecsétes díszcigány”. Azért hívtak be, hogy megerősítsd a hatalom narratíváját arról, hogy mennyire haszontalan mindenki más rajtad kívül beleértve a családodat is – tokenism egy formája (jelképes felhasználása egy csoport tagjának a csoport teljes képviseletére), de legalább jól keres 

B.    “A szubjektív cigány” 

“Áááá ehhez te ne szólj hozzá hiszen érintett vagy, és csupán azért mondasz olyanokat, amelyek belekényszerítenek engem a saját privilégiummal történő szembenézésre, mert tudod te roma vagy. És egyébként is csak indulatos leszel, ha a romák ellen nap, mint nap elkövetett gyűlölet motiválta cselekmények kerülnek szóba.”

C.   Szakértelmed úgy tűnik elismerik: “Legtimiációs ingyen szakértő roma

a.    Érzékenységi pecsét (tokenism) másik formája – akár fontos ügy is lehet, utolsó pillanatban jut eszükbe, hogy vannak roma szakértők gyorsan kell valaki, hogy ne érje szó a ház elejét.

b.    Adj vissza a közösségednek “ingyen roma szakértő – ez számomra az egyik legfelháborítóbb formája, munkámból kifolyólag. A Romversitas abban igyeszik roma fiatalokat támogatni, hogy a lehető legsikereresebb szakemberekké váljanak. Közöttük akadnak, akik romákkal kapcsolatos témákkal szeretnének foglalkozni, ilyen szakmát, hivatást választanak. Ez egy roma üggyel foglalkozó nem roma szakértő esetében fel sem merül, hogy ne kizárólag szakértőként kezeljék szakmai kapcsolatban, vizsgálják családi hátterét, “honnangyüttét”.  

D.   Szakértelmed valóban elismerik – Gratulálok nyertél!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Charlie Chaplin: A diktátor beszéde

A nem létező inklúzió a munkahelyeken