in ,

Tabutlanítás: szexedukáció az Ame Panzh-zsal

Az Ame Panzh novemberi, szexualitással kapcsolatos adásában Judit szexedukátorként szerzett tapasztalatairól mesélt:

“A szexualitás, szex még mindig tabu, ciki téma itt Magyarországon. Vicces, hogy mondjuk a politika is annak számított, mert emlékszem arról beszélni, hogy ki kire szavazott vagy ki melyik oldalon áll az ilyen tojáshéjon járkálós történet volt. Érdekes, amúgy, mert a szexualitás vagy a testünket övező folyamatok, mint pl. a menstruáció az életünk természetes és szerves részét képezi, mint mondjuk mikor tüsszentünk vagy böfögünk, ezért kellene erről is természetesen beszélni . 

Kinek a szerepe a szexuális felvilágosítás és miben merül ki? A téma tabusága miatt a szülők maximum a biztonságos szexre hívják fel a gyerekek figyelmét egy mondatban, hogy “fiam használj gumit!” és ennyiben kimerült a beszélgetés. Általánosságban, a szexedukáció, szexuális felvilágosítás hiányzik az oktatásból is. Ha visszagondolok a sulis évekre, emlékszem, egy alkalom volt, mikor a védőnő tartott nekünk egy 45 perces előadást a menstruációról és hozott nekünk betétet.  Biológia órán a testről, nemi szervekről, reprodukcióról esik szó, de szexről nagyon ritkán. Tartok néha szexedukációs foglalkozásokat iskolákban és képzeljétek el a biztonságos szexről beszéltem a gyereknek, aztán óra után, mikor bejött a tanár megkérdezte, hogy mi volt a téma, gyerekek elmesélték, hogy az óvszerhasználat, a tanár legyintett egyet aztán így szólt a gyerekekhez: “zokniban lábat mosni”… 3 szóval elintézte az aznapi munkámat. Amúgy, ugyanitt, mikor megtudták, hogy 30 vagyok, cigány és nincs gyerekem meg férjem, akkor összesúgtak, hogy biztos leszbikus. Mert ilyen kategória még nem létezett a fejükben és miután lefagyott náluk a rendszer, csak erre az értelmes konklúzióra jutottak. 

A gendert vagyis társadalmi nemet amúgy is a társadalom konstruálta vagyis hozta létre és köti össze elvárásokkal, tulajdonságokkal az egyének biológiai neme alapján. Minden, ami ma a nőiességhez tartozik, kicsit árnyaltabb volt régen. Csak hogy megdöntsünk pár most már nagyon a társadalomba égett genderhez kötődő tulajdonságot pl. a rózsaszín, mint a piros azaz a harc és háború színének lájtosabb verziója a férfiakhoz volt társítva a történelem során, a fehér és kék pedig a lányokhoz Szűz Mária miatt. A magassarkú cipőket is férfiaknak tervezték és sminket is férfiak hordtak először az egyiptomi kultúra részeként. És a crop topot, azaz haspólót is a férfiak viselték, az amerikai futballhoz kötődően. 

Nagyon káros nemi sztereotípiák alapján felnevelni gyerekeket. Persze én gyerek nélkül könnyen beszélek, meg közben a társadalomban olyan mélyen vannak gyökerezve ezek a sztereotip szerepek, skatulyák, hogy nagyon nehéz megváltoztatni őket. Ezek mentén vagyunk berendezkedve is, egy üzlet gyerek részén is, messziről nézve is csak rózsaszín színű játékokat, főleg babákat látunk a lányoknál. Úgy nevelni  a gyereket, hogy például a lánynak rózsaszín való és babával kell, hogy játsszon, a fiúnak meg kék színű dolgok kellenek meg kisautó. A lányok a gyengébbik nem, védtelenek, konyhában a helyük, a fiúk erősek, védelmezők és ők a kenyérkeresők. A lányokat arra tanítjuk, hogy vágyakozzanak a házasságra, ezt elérni a legnagyobb eredmény az életükben, de a fiúkat nem neveljük, tanítjuk ugyanerre. A lányok sokszor versenytársaknak vannak nevelve, de nem tudás alapon sajnos, hanem inkább a külsőre és a fiúk figyelmére fókuszálva. A fiúknál menő a szex és a szexualitás, a lányoknál pedig megbélyegző. Nagyon meghatározó lesz az életük további részében az, hogy hogyan látják magukat, mire vagyunk képesek, mit várnak el tőlünk, mit és hol kellene csinálniuk. Az Alwaysnak van egy nagyon jó reklámja arról, hogy az a hasonlat, hogy úgy csinálsz valamit, mint egy lány inzultusként használjuk és milyen fontos lenne ezt megváltoztatni.

Lehet kicsit messze megyek, de szerintem ennek a nevelésnek a következménye lehet az internalizált nőgyűlölet is. Míg a fiúknál kiskortól kezdve brotherhood aztán meg bromance van, addig a csajok egy bizonyos életkorig rivalizálnak, megbélyegzik egymást és a sisterhood csak később jön be egy bizonyos életkor és érettség után, jó esetben. 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Családtervezés roma nézőpontból

Nézzétek, ez a közvetlen diszkrimináció!